martes, 19 de febrero de 2008

Negre sobre blanc

Moltes promeses estem escoltant aquests dies: arbres i més arbres, infraestructures, seguretat, economia...però de la promoció de la cultura en general i de la lectura en paticular, com diria un bon amic, una o ninguna, i això que pel que sembla, ja ens aniria bé: El índice de lectura en valenciano, bajo mínimos (El País)

Entre les dades més destacades que hi explicita aquesta enquesta realitzada pel Barómetro de hábitos de lectura y compra de libros 2007 elaborat per la Federación de Gremios de Editores de Espanya destaquen:

- El nombre de persones que lligen en valencià de forma ocasional o habitual se situa sota mínims
- L’índex de lectura en valencià que es xifrava en un 5’7% en 2006 cau en 2007 fins el 3’6%. El basc és l’única llengua vernacla que es situa per davall nostre.
- La Comunitat Valenciana és l’única de tot l’Estat en la qual descendeix el nombre de lectors en llengua autòctona.
- Els índexs de lectura en català a Catalunya i Ses Illen arriben al 15’6% i pugen per tercer anys consecutiu. Fins i tot el gallec suma un 0’4% durant l’últim any i supera el valencià amb un 3’9%.
- Es lligen molts més llibres editats en anglés o en francés que en cap llengua cooficial, si exceptuem, clar està, el castellà.
- A la Comunitat Valenciana cau també l’índex general de lectura, mentre a la resta de l’Estat aquest indicador percentual puja un punt i mig.
- L’índex general de lectors de llibre al nostre territori es situa en desè lloc i per sota de la mitja espanyola.
VK

PS1. Per terra, mar i aire. Primer fou la Copa de l’Amèrica, poc després la Fòrmula 1 i ara, per acabar-ho d’adobar: Valencia pagará tres millones por la Fórmula Uno del Aire que le salió gratis a Barcelona (Levante-EMV)
Per cert, Barcelona rebutjà una nova edició d’aquest concurs d’acrobàcies aèries per no poder garantir la seguretat dels assistents
.

PS2. Monumento al Júcar (las provincias)
El monument, aixecat en un xicotet parc d’Alzira, es subtitula: Monumento al río desconocido

PS3.
Camps: "Zapatero es un drama y una tragedia de presidente" (LEvante-EMV)
Eixe Camps, tot un apassionat del teatre clàssic
Calatrava cerrará en verano el Palau de les Arts para más obras (El Mundo)
Efectivament per a l’estiu ja hi ha programat un cicle de teatre clàssic, es representaran una dotzena d’obres, entres aquestes, drames i tragèdies escrites per Zapatero.
Al xicon de l'àtic ningú li pregunta si llig en valencià

No hay comentarios: