martes, 15 de abril de 2008

Entrenadors i filòlegs, o a l'inrevés

Avui dimarts 60 ciutadans interrogaran al plató de “Tengo una pregunta para usted” el seleccionador nacional de futbol Luis Aragonés.

El programa de TVE en qüestió ha despertat un gran interés en la societat i per aquest motiu tots els mitjans li vaticinen una audiència milionària.

Sembla que l’èxit d’aquest espai, la figura de l’entrenador més polèmic dels últims anys ( i mira que el llistó estava alt: Clemente, Camacho...) i el fet que diuen que cada ciutadà de l’Estat amaga en el seu interior un seleccionador frustrat, tot plegat, provoca que tot el món espere amb força expectació l’inici del qüestionari públic.

Però, si de cada espanyol, s’afirma amb rotunditat que amaga ben a dintre un seleccionador de futbol, o expressat a l’inrevés, que a Espanya hi ha més de quaranta milions d’onzes possibles, en el cas valencià s’afig una particularitat més.

I és que el País Valencià és el territori no només que compta amb més entrenadors de futbol per metre quadrat sinó que, a més a més, disposa del major nombre de filòlegs per càpita del món (amb o sense titulació).
Tothom, amb o sense coneixement de causa, parla, opina o fins i tot pontifica sobre aspectes relacionats amb la nostra llengua. Bé siga sobre el seu nom, sobre la seua adscripció dialectal o sobre allò que sense cap dubte no és encara que s’ignore allò que realment siga. A més per tal del corroborar-ho, cada valencià assegura tenir a casa llibres, documents, incunables o un veí mossàrab que avalen la seua tesi lingüística.

Per aquest motiu, i també per intentar ajudar Canal 9 a recuperar una mica d’audiència, jo propose que oferisca en viu i en directe un debat rotllo el que emet TVE al voltant del tema de la llengua. Ben segur que els audímetres explotarien. Les famílies es reunireien a la vora del televisor per assistir a un moment històric per a la nostra societat. I és clar, la convidada no seria Ascensión Figueres, presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Per cert, manda huevos, que diria Trillo, que la cap del cotarro lingüístic valencià es diga Ascensión i que la nova aposta de ficció de Canal 9 (a banda dels Notícies 9) s’anomene Evolució. Visca el sarcasme!.

Bé, com deia, el convidat, qui s’asseuria el centre del plató ben disposat a respondre totes les preguntes del públic, seria com no, el Valencià. Sí, sí, la nostra llengua, a pèl.
Ja m’ho imagine. Ell amb els lèxics creuats, un mig somriure a la gramàtica i l’ortografia perfectament acomodat sobre el respatller de la cadira ben disposat a cantar a la fi, sense intermediaris, les seues veritats. Com te diuen? Quina edat tens? Quins records tens de la teua infantesa? Com et trobes de salut? El mallorquí que és: un germà, un cosí o un company d’escola amb qui fa any que trencares palletes? Què opinies de qui et defén emprant una altra llengua? Què seràs de major?

Ah, i son pare el llatí ben orgullós de la seua criatura a la grada, assegut entre Llull i March. I ben a prop, Josep Pla que intenta consolar Jaume I, ben trist en veure quin ús sectari i partidista està fent el govern valencià del seu llegat polític, cultural i literari.
VK

1 comentario:

Anónimo dijo...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Celulite, I hope you enjoy. The address is http://eliminando-a-celulite.blogspot.com. A hug.