jueves, 22 de noviembre de 2007

Incompetència lingüística

Diagnóstico crítico del valenciano (Levante-EMV)
Ahir l’Associació de Sociolingüistes de Llengua Catalana (Asolc) féu públic un estudi intitulat “La situació sociolingüística en els territoris de parla catalana en l’inici del segle XXI” (Caram!, quin títol més llarg per a un treball tan breu!)

Entre les conclusions que s’hi esmenten jo en destacaria tres:

a) La Comunitat Valenciana presenta la taxa d’ús més baixa d’entre els territoris que tenen la ”innombrable a casa nostra” com a llengua oficial. Ens precedeixen Andorra, Catalunya i les Illes.

b) La Comunitat Valenciana compta amb l’índex més baix de penetració de la llengua pròpia en els mitjans de comunicació. (Ja, cap sorpresa, no?)

c) Tanmateix, malgrat la situació real de la nostra llengua, els valencians no deixem de banda la idiosincràcia autòctona i som el poble que té una concepció més positiva de l’evolució del seu ús en els últims anys. Quasi la meitat els enquestats creu que s’empra més enfront de només una cinquena part que considera que està en retrocés.

Per cert, no deixa de ser sorprenent que comptem amb l’índex de competència lingüística més baixa, fins i tot, per sota del de l’Alguer. Només la meitat dels enquestats afirmen saber llegir en valencià i únicament un 27% saber escriure’l.

Possiblement si alguna publicació del Cap i Casal se’n fa ressò de la notícia no dubtarà a encapçalar l'article amb aquest titular: “En Valencia ya no se habla catalán. Sólo algunos irreductibles indaptados continuán hablándolo en la intimidad, pero sólo por joder
VK

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Jo soc un irreductible!!! I cada vegada que em faig més major, més i més i més i més...

Anónimo dijo...

I, mentrestant, pegant-li voltes a la moto a veure qui és més purista, més nacionalista, més eliseuclimentista... En comptes d'anar junts i lluitar contra les barbaritats d'aquesta gentola que ens governa, cadascú s'amaga dins la seua barraqueta i a la marxa. Ja veureu com cadascú fa seues les Normes de Castelló i com s'utilitzen com arma política. País!