miércoles, 7 de marzo de 2007

Hi ha algun psiquiatra a la sala?

Hui promet ser breu, així que anem per feina. Notícia de hui dimecres:

El psiquiatra Luis Rojas Marcos borda el valenciano
El psiquiatra, profesor en la Universidad de Nueva York y sevillano ilustre Luis Rojas Marcos hizo gala ayer en Valencia, además de un conocimiento integral de la drogodependencia, de un excelente sentido del humor. Inició su intervención en un valenciano académico afirmando que «els meus amics m'havien recomanat no parlar en valencià per a no dir espardenyades».

Reflexions sobre la notícia en veu alta:
El valencià és una cosa de bojos?, o només de “rojos”?, o exclusivament de rojos bojos? És més, si Rojas fóra Asterix i els valencians l’exèrcit romà, gosaria dir allò d' “Estan bojos aquests valencians”?
Considera el doctor Rojas que cal ajuda psiquiàtrica? En cas afirmatiu, a qui i amb quina urgència?
Si un sevillà establit a New York amb una mica d’interés i vergonya s’anima a parlar-lo, per què no ho intenten els aborígens valencians que ocupen càrrecs públics ?
Tenir un excel·lent sentit de l’humor et facilita parlar el valencià? Doncs no en parlem més, Arévalo i Don Pío, acadèmics de la llengua.
El fet de tenir un coneixement integral en drogodependències facilita el diagnòstic i el posterior tractament? Caldrà incloure, per tant, la legalització del cannabis en les campanyes de normalització lingüística?
Sabem qui és “el académico valenciano” i què cobren per a no saber ben bé què fer, però, què és exactament el “valenciano académico”?
Si el Rojas diu espardenyades, els informatius de Canal 9 que són, “Calzados Mayordomo”?


Deures per a casa:
Tria el substantiu més adient per qualificar la situació sociolingüística al País Valencià. (Pots escriure una oració amb el mot elegit):

Aberració - alienació - bogeria - bojor - anormalitat - deliri - delírium trèmens - demència - desequilibri - desvari - enomania - erotomania - eixelebrament - esgarriament - follia - frenesí - follor - frenesia - fúria - furor - guilladura - imprudència - insensatesa - neurastènia - neurosi - irracionalitat - insanitat -mania - monomania - oradura - vesània - psiquisme - ximpleria


Com a premi per suportar tanta esquizofrènia, un vídeo del col·lectiu Ja en tenim prou, i ja en parlem: http://www.youtube.com/watch?v=PAArCOvNFkU
visèkimé

1 comentario:

Anónimo dijo...

Rojas Marcos? Això són paraules majors, com deia el meu iaio Baldo. Aquest home és un savi, dels que ja en queden pocs. I, a més a més, independent. Jo li proposaria que investigara la paranoia permanent en què viu instal·lat "el Consel de la Generalidad": paralitzacions d'obres del ministeri, parlamentaris europeus contra València, corrupció política, PAIs davall de cada pedra del camí... Em jugue un duro que només assabentar-se de com està la "cosa" agafa un avió i no tornem a verue-li el pèl per ací.