lunes, 25 de agosto de 2008

Estiu i romànic

Estiu i romànic
Enguany, com fa ja un grapat d'anys, he aprofitat uns dies de relax per a recuperar, en part, el romànic de Navarra. I, per primera vegada, m'he trobat amb un especialista que m'ha deixat bocabadat. Es tracta d'un home, Javier Intxusta, propietari d'una casa rural a Garinoain  i, alhora, estudiós del romànic. I quan dic estudiós és perquè en sap una barbaritat. Així, per exemple, a l'hora d'explicar el pòrtic de sant Pere d'Etxano (a la foto), es va passar hora i mitja sense parar. La veritat siga dita: em vaig adonar que no tinc ni idea de romànic i ho dic després d'haver recorregut una animalada de quilòmetres per tota la península i haver vist una altra animalada de construccions. Pel que sembla, la meua visió havia estat totalment equivocada i ara em tocarà començar de nou. Com diu un amic, "quan més gran, més t'adones de la burrera que tens."  Pel que respecta a sant Pere d'Etxano, comentar-vos que està considerada com un dels misteris més difícils d'explicar del romànic. Si teniu ocasió, doneu-se una volta. Eunate, Leyre, Oliva, Sangüesa i, fins i tot, Uncastillo, poden servir de complement del viatge. 

5 comentarios:

Anónimo dijo...

"Eunate, Leyre, Oliva, Sangüesa i Uncastillo"
Semblen la davantera de l'Osasuna, no? El Uncastillo deu un ser un fitxatge procedent del Pachuca mexicà.

Lletra dijo...

Sí, sí, V.K. Ja et contaré alguna coseta quan tingues dos euros gastadors per a prendre café

Anónimo dijo...

Denominar 'país' a una cosa que encara no ho és (l'únic país, avui dia, és Espanya) és una rabieta infantil. Mera reacció impotent. Coratge improductiu. Primer aconseguiu-ho, i després ja us anomenareu 'país'.
L'any 70 Fuster, a la plaça de bous de València va dir: ¡Ara o mai! És evident que no va ser 'ara', (aquell 'ara'), de manera que deguem concloure que no será mai.

Anónimo dijo...

Benvolgut anònim,
Em sonen les teues paraules i, de fet, crec que ja les has publicades alguna altra vegada. No ve al cas, clar, perquè barrejar conceptes com país amb el romànic és com sumar estilogràfiques amb graneres. Tot i això, et contestaré, clar.
Assegures que quan algú denomina país no és altra cosa que una rabieta infantil, reacció impotent i coratge improductiu. I remates garbes amb unes paraules de Fuster. És la teua opinió, molt respectable, clar, però no deixa de ser una opinió.Si et molestes en consultar qualsevol enciclopèdia (tens viquipèdia a l'abast) podràs llegir, textualment: El terme "país" prové del llatí pagus a través del francès pays. Designava una subdivisió territorial de la civitas com a demarcació rural (és la mateixa etimologia que "pagès"). A l'edat mitjana un pagus indicava una comarca com a subdivisió d'un comtat. Una miqueta més amunt, la mateixa enciclopèdia especifica: Un país és un territori, o una contrada, delimitat per característiques naturals (unitat fisiogràfica o paisatgística), culturals (territori d'un poble, d'una nació) o polítiques (estat). Com supose que t'hauràs adonat, qualsevol pot emparar-se en un concepte paisatgístic o cultural per a poder dir "país" amb propietat. Cosa distinta és la política. Et recomane que dónes una mirada al diari de sessions dels pares de la Constitució o a les memòries d'Alfonso Guerra. Tant en un lloc com en un altre, apareix la causa de la denominació Comunitat Valenciana: un acord d'última hora entre Abril Martorell i Alfonso Guerra. I sense consultar enciclopèdies ni demanar consultes als interessats. Per tot açò, sempre que algú li vinga en gana, pot anomenar al nostre territori País Valencià. Potser, des del punt de vista de la Constitució no siga massa adient; però des del punt de vista científic ho és totalment. Pel que respecta a les paraules de Fuster a les quals fas referència, no deixen de ser paraules. Però si vols paraules, et recomane que dónes una mirada al rètol amb el qual l'aleshores president Zaplana es va fotografiar junt a Julio Iglesias a propòsit del muntatge que pretenien promocionar. Hi venia escrit "Lands of Valencia." O dit en paraules cristianes "Terres de València", "Regió de València", "País de València". Per a res la paraula Community.

L'home del carreró

Anónimo dijo...

I de les manetes de porc no contes res????? I de les caminates d'uns i el cotxe d'altres tampoc??? A cuidar-se molt.