miércoles, 25 de abril de 2007

D'Almansa a les Termòpiles

2007- 1707: 300

300: Pel·lícula nord-americana, dirigida per Zack Snyder, estrenada aquest any amb gran èxit de crítica i públic. És una adaptació de la novel·la gràfica de Frank Miller sobre la Batalla de les Termòpiles. En aquest famós enfrontament bèl·lic, un exèrcit compost per uns 300 hoplites espartans plantà cara a l'exèrcit persa del sobirà Jerjes que comptava (segons les fonts clàssiques gregues) amb un nombre de soldats que oscil·lava entre els 250.000 i el milió d'efectius.
2007: Avui els valencians (o almenys una part d'ells) conmemorem el tecer centenari de la derrota a la Batalla d'Almansa i de retruc l'abolició dels furs pel Decret de Nova Planta que comportà.
Sembla que des d'aleshores no hem alçat cap. A les portes d'una nova cita amb les urnes l'assumpte no pinta massa bé: no dóna la impressió de ser-ne una majoria ni d'estar movilitzats, ha quallat l'apatia i el mesinfotisme derivats d'una manca de líderatge i d'una oposició de TODO a 100 portada a terme pel PSPV, absents i menystinguts per la televisió i ràdio autonòmiques, censurats per les administracions públiques (el PP vol evitar per terra, mar i aire la difusió del documental Ja n'hi ha prou), les enquestes no acaben d'explicitar un canvi en el Palau de la Generalitat...
Però, què us diria, quan l'adversari sembla inabastable, quan el pessimisme comença a cundir, quan el somni sembla abaratir-se, és aleshores quan només hi resta encomanar-se a l'èpica. Resta poc de temps, està clar que els miracles a Lourdes, però qui no es consola és perquè no vol, i més avui que festegem una derrota.
visèkimé

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Comparteisc la teua opinió quasi per complet, a excepció dels milacres i Lourdes. Vull dir, i els que no creguem en els milacres que fem?? Jo per si de cas, votaré roig.

Anónimo dijo...

Pos a mi em passa com l'etoo. Encara que faça 300 anys, també a la batalla d'Almansa li pertoca allò de la "Memòria històrica", no solament al tema de la Guerra del 36. I tant! Així pel que fa a la "gesta del Borbó" jo ni perdone ni oblide.